În curs de procesare...

Asigurari RCA

Compara preturile asigurarii rca online!

CALCULATOR RCA

Calculam noi pentru tine!

Te sunam noi!

Asigurarea RCA - este o asigurare prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident auto , produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.Asigurarea RCA este obligatorie pentru toti conducatorii auto si acopera pagubele produse tertilor pe teritoriul Romaniei . In situatia in care provocati un accident si nu detineti o asigurare RCA valabila, persoana pe care ati prejudiciat-o este indreptatita sa solicite despagubiri direct de la dumneavoastra pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti. In cazul in care pierdeti RCA-ul, este important sa contactati cat mai repede asiguratorul si sa il anuntati in legatura cu aceasta problema.Compania respectiva va elibera un duplicat , care va avea exact acceasi valoare ca si RCA-ul original.

Vrei un RCA ieftin ? Apeleaza la Vip Asigurari si vei primi cel mai bun pret.

Asigurarea RCA ( Raspundere Civila Auto )

Scopul asigurarii de Raspundere Civila Auto (RCA) este de a despagubi pagubitul in urma unui accident auto, indiferent se situatia materiala a persoanei vinovate de producerea accidentului. In acest sens, asigurarea RCA acopera daunele produse de dumneavoastra unei terte persoane si nu acopera daunele produse autoturismului dumneavoastra. Acoperirea daunelor produse automobilului propriu se va asigura prin incheierea unei polite de asigurare facultativa de avarii si furt de tip CASCO.

In acord cu prevederile legale aflate in vigoare, orice vechicul inmatriculat in Romania, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA)

Daca circuli fara o polita de Raspundere Civila Auto valabila risti o amenda ce variaza intre 1000 si 2000 lei, retinerea placutelor cu numerele de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare al vehiculului. In continuare, daca propietarul sanctionat nu face dovada incheierii unei asigurari RCA in maxim 30 de zile de la data retinerii certificatului de inmatriculare, vehiculului ii va fi dispusa radierea din evidenta.

Documente necesare pentru incheierea politei de asigurare RCA

Pentru a va incheia o polita RCA aveti nevoie de certificartul de inmatriculare al autovehiculului, datele de identificare ale propietarului si datele de identificare ale companiei de leasing, daca este cazul. Atat pentru persoane fizice, cat si cele juridice sunt necesare aceleasi acte.

Daca aveti masina cumparata in leasing este necesar acordul socetatii de leasing pentru a putea incheia o asigurare RCA deoarece aceasta detine dreptul de propietate

In urma incheierii unei polite RCA veti primit urmatoarele documente:

 • chitanta aferenta achitarii primei de asigurare – este oferita in cazul platii cash/ramburs;

 • polita de asigurare propriu-zisa ce include si documentul numit "carte verde" – partea din polita inscriptionata pe fundal verde;

 • decont de asigurare – contine elementele legate de pretul si de modalitatea de plata a acestuia, tinand loc de factura;

 • un formular de constatare amiabila – ce poate fi folosit in cazul unui eveniment auto in care nu au existat persoane ranite. Completarea acestui document ajuta la evitarea aglomeratiei de la politie. 

Aria de acoperire a asigurarii RCA

Acoperirea la nivelul limitei teritoriale. Politele RCA obligatorii emise de catre societatile de asigurare din Romania sunt valabile pentru autoturismele inmatriculate in tara noastra atat timp cat se afla pe teritorilul Romaniei sau al unui stat consemnat pe polita de asigurare,respectiv in statele al caror cod de tara nu este taiat cu “X” pe fata politei de asigurare. Daca calatoriti in statele in care nu aveti acoperire veti avea nevoie de o asigurare de tip CARTE VERDE valabila in respectiva tara sau de un document de asigurare emis de statul respectiv, la momentul intrarii in tara. Aceasta a doua solutie este de obicei foarte scumpa, avand un cost mediu de 120 lei pentru 15-20 zile

Limitele de despagubire reprezinta sumele maxime care pot fi achitate de societatea de asigurare, in situatia in care ati fost implicat intr-un accident auto.Comisia de Supraveghere a Asigurarilor stabileste limitele maxime de despagubire, respectand cerintele europene in domeniu.

Limite de despagubire sunt stabilite pentru :

 • daune materiale, mai exact prejudicii produse unor bunurilor ce apartin unor terte persoane. Limita este de 1.000.000 euro, in perioada 2012-2017, fara ca valoarea bunului avariat sau distrus sa fie depasita.

 • daune aferente vatamarii corporale sau a decesului. In acest context sunt incluse prejudicii fara forma patrimoniala. Indiferent de numarul de persoane afectate de situatia in cauza, limita de despagubire pentru perioada 2012-2017 este de 5.000.000 euro.

Ce este important sa stiu inaintea incheierii unei polite de Raspunderea Auto Civila?>

In momentul reinnoirii politei de asigurare RCA trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

 • Verifica daca au fost folosite date corecte pentru a obtine ofertele primite. Informatii precum marca autovehiculului, numarul de inmatriculare, CNP-ul sau CUI-ul pot reprezenta cauza obtinerii unei prime de asigurare incorecte.

 • Daca obisnuiesti sa pleci cu masina in concediu, ia in calcul faptul ca acoperirea teritoriala a politei RCA difera de la o societate de asigurarila alta. Astfel, este necesar sa verifici daca polita RCA are acoperire in tara in care planuiesti sa calatoresti.

 • Trebuie sa verifici daca coeficientul numit BONUS MALUS tine cont de istoria ta reala ca sofer, acesta afectand prima de asigurare – mai multe detalii sunt prezentate in pagina dedicata sistemului BONUS MALUS.

 • Verifica cu brokerul tau sau in mediul online daca societatea de asigurare aleasa de tine are probleme cu plata despagubirilor. Poti fi actionat in judecata de catre pagubit in cazul in care societatea de asigurare refuza plata despagubirii sau a unei parti din aceasta.

Ce trebuie sa stiu dupa ce inchei o polita RCA ?

Dupa ce ai incheiat o polita RCA trebuie sa urmaresti urmatoarele aspecte :

 • Sa iti setezi o alerta pentru momentul in care polita RCA va iesi din valabilitate. Exista riscul de a circula fara acoperirea unei polite RCA deoarece nu toate societatile de asigurare iti vor reaminti ca se apropie data de iesire din valabilitate a politei.

 • Site-ul www.cedam.ro iti ofera posibilitatea sa verifici daca polita achizitionata a fost inregistrata la Autoritatea de Supraveghere Financiara. In acest fel eviti situatia in care compania de asigurare sa nu recunoasca polita.

 • In cazul unui accident, vei avea nevoie de o copie a politei de asigurare RCA si o copie a certificatului de inmatriculare. Pastreaza-le in masina alaturi de polita de asigurare in original, pe care sub nicio forma nu o vei inmana altei persoane.

 • Daca alegeti sa achizitionati polita de asigurare RCA prin intermediul www.vipasigurari.ro luati in calcul faptul ca ca veti fi informat automat cu privire la inregistrarea politei dvs. in baza de date CEDAM, iar la momentul iesirii din valabilitate a politei veti fi informat din timp, primind automat oferta de reinnoire impreuna cu recomandarile noastre cu privire calitatea serviciilor oferite de societatile de asigurare.